Nadpis
úvod | pověsti | kontakt | literatura | časté dotazy
TOPlist

(pomocí google)

Koudelova Kašna

Kdo někdy navštívil město Havlíčkův Brod, jistě si všiml krásné kamenné kašny, jenž stojí na náměstí. V jejím středu je socha boha Neptuna, s mísou na bedrech a delfínem, který chrlí vodu.

Kašna se jmenuje Koudelova, po nepoctivém brodském pekaři, který šidil lidi. Tento povedený živnostník prý pekl malé rohlíky i dalamánky, ale prodával je za plnou cenu. Brodští konšelé při kontrole přišli na podvody s mírou pečiva a nepoctivého Koudelu potrestali. Musel vstoupit do proutěné klece a tu pak z mostu spustil kat do studené řeky Sázavy. Takováto koupel sloužila i jako výstraha, že provinilec bude příště utopen.

Koudela ale výhružek nedbal, podváděl a šidil dál, rohlíky a dalamánky dělal snad ještě menší. Pak ale pohár přetekl, stalo se to jednoho rána, když místní radní snídal titěrnou houstičku, právě od pekaře Koudely. Pečivo tedy zvážil a svolal městskou radu. Padl trest. Nepoctivec bude příštího rána utopen!

Až nyní se Koudela opravdu zalekl. Sliboval, prosil, ale kat už byl připravený. Smutno bylo v rodině pekařově, plakala manželka, i děti. Pak vzala žena vše do svých rukou a ještě ráno šla prosit na radnici. Zavázala se, že z nepoctivě získaných peněz postaví její manžel na náměstí krásnou kašnu. Radní se tedy smilovali a ještě naposledy nepoctivci odpustili. Od těch dob stojí na brodském náměstí Koudelova kašna.

Zbývá jen dodat, že potom mělo pečivo od Koudely vždy tu správnou míru.

Koudelova kašna
Koudelova kašna
Pokud máte k uvedené pověsti jakékoli připomínky, nebo znáte další příběhy z vašeho kraje, neváhejte mne kontaktovat pomocí níže uvedeného formuláře. Dole vyplňte do prázdného políčka výsledek součtu (ochrana proti nevyžádané poště a internetovým robotům). Děkuji.

váš e-mail:

= 2 + 7


Veškeré texty, obrázky, fotky a ostatní obsažené na těchto stránkách podléhají autorskému právu, jejich kopírování a používání je možné pouze s výslovným souhlasem autora. Náměty a inspirace k uvedeným pověstem jsou čerpány z knih a dalších materiálů uvedených na těchto stránkách, pod odkazem literatura.