Nadpis
úvod | pověsti | kontakt | literatura | časté dotazy
TOPlist

(pomocí google)

O skále Převorce

Během třicetileté války k nám vtrhli Švédové a během těžkých bojů se dostali i do Želiva. Přepadli klášter a začalo drancování. Statečný převor kláštera se však rozhodl zachránit zlatou monstranci. Popadl jí a běžel k nedaleké říčce Trnávce. Vojáci si ho však po chvíli všimli, zachtělo se jim vzácného zlatého pokladu a vyrazili za ním. Převor utíkal směrem k Sedlici a dostal se až na skalnatý břeh vysoko nad řeku. Zde jej vojáci obklíčili a mysleli, že starého převora dostali. Ten ale nezaváhal, pohlédl dolů ze skály na řeku a skočil. Dopadl do hluboké tůně, nic se mu nestalo, s monstrancí v ruce přeplaval řeku a zmizel užaslým vojákům v hlubokých lesích. Na památku této události se skále nad Trnávkou říká Převorka.

Pokud máte k uvedené pověsti jakékoli připomínky, nebo znáte další příběhy z vašeho kraje, neváhejte mne kontaktovat pomocí níže uvedeného formuláře. Dole vyplňte do prázdného políčka výsledek součtu (ochrana proti nevyžádané poště a internetovým robotům). Děkuji.

váš e-mail:

= 2 + 7


Veškeré texty, obrázky, fotky a ostatní obsažené na těchto stránkách podléhají autorskému právu, jejich kopírování a používání je možné pouze s výslovným souhlasem autora. Náměty a inspirace k uvedeným pověstem jsou čerpány z knih a dalších materiálů uvedených na těchto stránkách, pod odkazem literatura.