Nadpis
úvod | pověsti | kontakt | literatura | časté dotazy
TOPlist

(pomocí google)

O Zkáze Německého Brodu

Na vysočinu přišla zima. Jednoho lednového dne přitáhl k Německému Brodu vojevůdce a Zikmundův nohsled Pippo Span. Spěchal, protože od Habrů mu byly v patách husité, kteří se domnívali, že v Brodě je přítomen sám Zikmnud.

Pippo zastavil u Brodu a připravil se k obraně. Žižka váhal, zda zaútočit na křižáky v noci, nebo nechat boj až na ráno. Pippo totiž využil městské hradby a nechal na nich rozmístit děla. Vyslal tedy Žižka rychlé zvědy do Perknova, k Sázavě, aby přinesli z řeky led.

Slepý vojevůdce pečlivě prohmatal kry a pravil:

„Útok povedeme dnes v noci, led je slabý ještě nemrzne tolik. Žeňte pak křižáky v jejich brnění až do řeky! Nebudeme čekat, Brod musí padnout.“

Tři dny trvala strašlivá bitva, nakonec husité zvítězili. Z Německého brodu zůstala ruina a spáleniště plné mrtvých. Zikmunda se chytit nepodařilo, prchl do Jihlavy.

Smutně stál Žižka před spáleným hornickým městem. Možná by slepý vojevůdce truchlil ještě víc, kdyby nebylo rodištěm Michaela de Causis, zvaného Michal z Brodu. Tento církevní hodnostář zradil Mistra Jana a byl advokátem Husových žalobců na kostnickém koncilu.

Pokud máte k uvedené pověsti jakékoli připomínky, nebo znáte další příběhy z vašeho kraje, neváhejte mne kontaktovat pomocí níže uvedeného formuláře. Dole vyplňte do prázdného políčka výsledek součtu (ochrana proti nevyžádané poště a internetovým robotům). Děkuji.

váš e-mail:

= 2 + 7


Veškeré texty, obrázky, fotky a ostatní obsažené na těchto stránkách podléhají autorskému právu, jejich kopírování a používání je možné pouze s výslovným souhlasem autora. Náměty a inspirace k uvedeným pověstem jsou čerpány z knih a dalších materiálů uvedených na těchto stránkách, pod odkazem literatura.