Nadpis
úvod | pověsti | kontakt | literatura | časté dotazy
TOPlist

(pomocí google)

Poklad na Orlíku

Nad Humpolcem, v lesnatém kopci, tyčí se zřícenina hradu Orlík. Povídá se, že tam páni z Dubé zakopali poklad. Prý se zjeví o Velkém pátku, kdy se v Humpoleckém kostele zpívají pašije. Mnoho lidí poklad hledalo, ale neuspěli.

Jednou, právě na Velký pátek, sbíraly v lese dvě babky klestí. Práce je zavedla až k starému hradu a tam, kousek od rozbořených zdí seděl na pařezu dědeček a krájel mrkev na kolečka do velké nůše. Ženy stařečka slušně pozdravily a ten odpověděl. Nabídl jim, aby si vzali pár koleček mrkve. Ženy, spíše ze slušnosti nabraly z nůše kolečka a schovaly krájenou zeleninu do svých kapsářů. Pak se vydaly s klestím pomalu k domovům.

Pod kopcem pravila jedna druhé:

„Co s mrkví, však jí mám doma dost, tady v lese si na ní pochutná alespoň zajíc.“ A hrábla do kapsáře aby kolečka odhodila. Náhle ztuhla, nenahmatala zeleninu, ale stříbrné dukáty! Její kolegyně totéž. Odhodily klestí a běžely zpět do kopce, když celé zadýchané dorazily k pařezu, stařec nikde, jakoby se do země propadl. Pašije v kostele totiž už dávno dozněly.

Zřícenina hradu Orlík.
Zřícenina hradu Orlík.
Pokud máte k uvedené pověsti jakékoli připomínky, nebo znáte další příběhy z vašeho kraje, neváhejte mne kontaktovat pomocí níže uvedeného formuláře. Dole vyplňte do prázdného políčka výsledek součtu (ochrana proti nevyžádané poště a internetovým robotům). Děkuji.

váš e-mail:

= 2 + 7


Veškeré texty, obrázky, fotky a ostatní obsažené na těchto stránkách podléhají autorskému právu, jejich kopírování a používání je možné pouze s výslovným souhlasem autora. Náměty a inspirace k uvedeným pověstem jsou čerpány z knih a dalších materiálů uvedených na těchto stránkách, pod odkazem literatura.