Nadpis
úvod | pověsti | kontakt | literatura | časté dotazy
TOPlist

(pomocí google)

O ohnivém sudu

Mezi Lípou a Petrovem vede pěšina, kudy se dostaneme z jedné vsi do druhé. Jeden hospodář mířil do Petrkova po této cestičce. Byla teplá letní noc, nebe plné hvězd a kolem vládl klid a mír.

Náhle, bez varování se za mužem vynořil přízrak, ohnivý sud! Plameny z něj šlehaly na metry daleko a jiskry odletovaly do okolí. Div, že nic nepodpálili. Hospodář se tuze lekl a s výkřikem se rozeběhl směrem k Petrkovu. Občas se otočil, ale sud pořád za ním.

Strachy a únavou polomrtvý doběhl muž k prvním stavením v Petrkově. Tam se teprve zastavil a otočil. Sud udělal totéž a pomalu se začal vzdalovat směrem k Lípě, odkud přišel, jakoby se mu do Petrkova nechtělo.

Hospodář přestálou hrůzu odstonal a říká se, že sud straší pocestné mezi oběmi vesnicemi dodnes.

Pokud máte k uvedené pověsti jakékoli připomínky, nebo znáte další příběhy z vašeho kraje, neváhejte mne kontaktovat pomocí níže uvedeného formuláře. Dole vyplňte do prázdného políčka výsledek součtu (ochrana proti nevyžádané poště a internetovým robotům). Děkuji.

váš e-mail:

= 2 + 7


Veškeré texty, obrázky, fotky a ostatní obsažené na těchto stránkách podléhají autorskému právu, jejich kopírování a používání je možné pouze s výslovným souhlasem autora. Náměty a inspirace k uvedeným pověstem jsou čerpány z knih a dalších materiálů uvedených na těchto stránkách, pod odkazem literatura.