Nadpis
úvod | pověsti | kontakt | literatura | časté dotazy
TOPlist

(pomocí google)

O malířově ženě

Opat Wejmluva pozval do Žďáru spoustu malířských mistrů a jejich pomocníků, přijeli na výzdobu kláštera a kostela. Nejznámější z nichy byl mistr Giono, slavný Italský malíř. Přijel i se svou ženou. Jenže ta záhy po příjezdu onemocněla, chřadla a chřadla. Možná to bylo díky chladnému podnebí Žďárských vchů.

Opat, i všelijací ranhojiči a lékaři se snažili pomoci mladé ženě, ale marně. Jednoho rána se již neprobudila. Mistr Giono se chtěl rozloučit a odjet i s mrtvou ženou do Itálie a tam jí pochovat. Opat jej však nehodlal pustit, dílo ještě nebylo hotové. Pravil tedy, že paní pochová pod prvý oltář, při levé straně vchodu v jehož podoltářní jeskyňce odpočívá bělostná socha Marie Egyptské, jíž se zemřelá tolik podobala.

Malíř tedy souhlasil, zůstal a vymaloval nádherné obrazy na všech čtrnácti oltářích.

Poznámka: Tento příběh souvisí s pověstí Svatý Salvátor

Pokud máte k uvedené pověsti jakékoli připomínky, nebo znáte další příběhy z vašeho kraje, neváhejte mne kontaktovat pomocí níže uvedeného formuláře. Dole vyplňte do prázdného políčka výsledek součtu (ochrana proti nevyžádané poště a internetovým robotům). Děkuji.

váš e-mail:

= 2 + 7


Veškeré texty, obrázky, fotky a ostatní obsažené na těchto stránkách podléhají autorskému právu, jejich kopírování a používání je možné pouze s výslovným souhlasem autora. Náměty a inspirace k uvedeným pověstem jsou čerpány z knih a dalších materiálů uvedených na těchto stránkách, pod odkazem literatura.