Nadpis
úvod | pověsti | kontakt | literatura | časté dotazy
TOPlist

(pomocí google)

O založení kláštera

Knížete Soběslava I. zaváli souboje s nepřáteli až do kraje na soutoku říčky Trnávky a Želivky. Zbožný panovník před bitvou poklekl a přísahal, že pokud zvítězí, tak založí jako výraz díků klášter.

V místě, kde klečel, byla později založena ves a trefně jí pojmenovali Tuklaky. Jelikož armáda postupovala dál, tak kníže svou přísahu po cestě na východ po krátkém pochodu zopakoval. I na místě druhé přísahy vznikla ves, dříve nesla jméno Takykleky, dnes se jmenuje Závodí. Proběhla bitva, kníže slavně zvítězil a dostál i své přísaze.

Na soutoku říček Trnávka a Želivka založil tedy roku 1139 klášter želivský. Tuto událost nám dodnes připomíná obraz v klášterním refektáři.

Pokud máte k uvedené pověsti jakékoli připomínky, nebo znáte další příběhy z vašeho kraje, neváhejte mne kontaktovat pomocí níže uvedeného formuláře. Dole vyplňte do prázdného políčka výsledek součtu (ochrana proti nevyžádané poště a internetovým robotům). Děkuji.

váš e-mail:

= 2 + 7


Veškeré texty, obrázky, fotky a ostatní obsažené na těchto stránkách podléhají autorskému právu, jejich kopírování a používání je možné pouze s výslovným souhlasem autora. Náměty a inspirace k uvedeným pověstem jsou čerpány z knih a dalších materiálů uvedených na těchto stránkách, pod odkazem literatura.